Αναγνωστικά Δημοτικού
Γεωγραφία
Γραμματική
Ιστορία
Μαθηματικά

2 Responses to “Βιβλίο Επισκεπτών”

  • ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΩΛΕΤΤΑΣ says:

    Θαῦμα ἰδέσθαι ἐν ὀφθαλμοῖς γῆθος δὲ μέγα ψυχῆς καὶ τέρψις πνεύματος ἄφατος!

    Ναι, έτσι αισθάνθηκα όταν άνοιξα την ιστοσελίδα των εκπαιδευτηρίων σας και άρχισα την περιήγησή μου στα 1500 ως έγγιστα παλιά σχολικά βιβλία Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου, τα οποία προβάλλονται καλαίσθητα, ευδιάκριτα και ευανάγνωστα, ελκυστικά και προκλητικά συνάμα. Ανοίγουν μονομιάς τα φτερά της φαντασίας μας, καθώς μας κυριεύει εντελώς μια τόσο γλυκιά και συνάμα πονεμένη νοσταλγία, για ένα ταξίδι νοερό στο μακρινό, λησμονημένο παρελθόν, στον περασμένο «καλό καιρό» της ξεγνοιασιάς και της ανεμελιάς των παιδικών μας χρόνων. Των χρόνων που άφησαν ανεξίτηλα τα σημάδια των πρώτων έντονων βιωμάτων κι εμπειριών και στάθηκαν ορόσημα καθοριστικά στη διαμόρφωση στάσεων, θέσεων και συμπεριφορών στην κατοπινή μας ζωή.

    Βιβλία σπάνια, μοναδικά και δυσεύρετα, ανασυρμένα μέσα από τα πέπλα του χρόνου και της φθοράς, που κρύβουν μέσα τους έναν ολόκληρο κόσμο γεμάτον από έντονες συναισθηματικές και συγκινησιακές καταστάσεις, γιατί μέσα στις σελίδες τους υπάρχουν αξίες, πρότυπα, ιδεώδη, οράματα και ιδανικά άλλων περασμένων εποχών, γιατί πύργωσαν γενιές, διαμόρφωσαν θεσμούς, σμίλεψαν χαρακτήρες, γαλούχησαν ανθρώπους. Είναι δεμένα άρρηκτα με τις νήμες ολονών μας και ο καθένας μας έχει έχει αφήσει μέσα τους ένα μεγάλο συναισθηματικό και βιωματικό κομμάτι του ευατού του. Κι αν περιηγηθεί αυτές τις σελίδες, με τους ανεκτίμητους θησαυρούς που περιέχουν, είμαι βέβαιος πως θα το ξαναβρεί και θα το ξαναβιώσει σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό έντασης.

    Τα βιβλία αυτά δεν έχουν μέσα τους μονάχα γράμματα, λέξεις, κείμενα και εικόνες. Έχουν φωνή και μας μιλούν, έχουν καρδιά και μας αγαπούν, έχουν ψυχή και συναίσθημα και μας συγκινούν. Μιλούμε μαζί τους την ίδια γλώσσα, εκπέμπουμε στις ίδιες συχνότητες, αφουγκραζόμαστε και συλλαμβάνουμε τους ίδιους απόηχους, παλλόμαστε με τους δικούς τους κραδασμούς και ρυθμούς, σκεφτόμαστε και ενεργούμε σύμφωνα με τους κώδικες των προτύπων που εκείνα μας έδωσαν.

    Κρατούν καλά φυλαγμένα τα μυστικά διαδοχικών εποχών, έχουν φυλαγμένα τα παιδικά και νεανικά μας σκιρτήματα, τα όνειρα, τις αγωνίες, τα οράματα, τις προσδοκίες μας και είτε το θέλουμε είτε όχι, ύστερα από όλες αυτές τις επιρροές, άφησαν μέσα μας τα σημάδια τους, όπως ακριβώς αφήσαμε κι εμείς τα δικά μας ίχνη κι αποτυπώματα μέσα στις αναδιπλωμένες και φθαρμένες από την πολυχρηστία και την πολυκαιρία σελίδες τους, σ’ αυτή την αμφίδρομη σχέση που δημιουργήθηκε μεταξύ ημών και αυτών.

    Μέσα από τα βιβλία αυτά και κατ’ εξοχήν μέσα από τα κατά καιρούς αναγνωστικά, πέρασαν επίσης εντός μας όλες οι ανθρώπινες αρετές, οι θεσμοί, ο ανθρωπισμός, η ιστορία του τόπου μας, ο πολιτισμός και οι παραδόσεις μας. Μας μίλησαν για τις κοινωνικές μας σχέσεις, μας καλλιέργησαν ευαισθησίες απέναντι στα πολιτισμικά μας μνημεία, μας συνέδεσαν αναπόσπαστα με το φυσικό μας περιβάλλον, μας έδωσαν τις αξίες της φιλίας, της ευγενούς άμιλλας, της συνεργασίας, του αλληλοσεβασμού, μας διαμόρφωσαν ιδεώδη, ιδανικά, πρότυπα και αρχές.
    Βιβλία απλά, λιτά, απέριττα, με φειδωλές αλλά λίαν περιεκτικές τις σελίδες τους, τόσο φροντισμένα, τόσο σεμνά, τόσο προσεγμένα στη γλώσσα, στην έκφραση, στη σύνταξη.

    Συγχαρητήρια θερμά και ειλικρινή για την ανάρτηση αυτών των ανεκτίμητων βιβλίων σε δημόσια θέαση.

    Εύχομαι η συλλογή αυτή να εμπλουτίζεται συνεχώς.

  • ΝΑΝΑ ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΥ says:

    Υπέροχο νοσταλγικό ταξίδι στα χρόνια της ποδιάς, της κορδέλας του κρυφτού και του κυνηγητού, τα ανέμελα κι αξέχαστα σχολικά μας χρόνια.
    Μέσα από τα παλιά σχολικά βιβλία ένας ολόκληρος κόσμος πέρασε μπροστά από τα μάτια μου με ταχύτητα κινηματογραφική.
    Αξίζετε συγχαρητήρια !!
    Εύχομαι να συνεχίσετε με την ίδια δύναμη αυτό που με τόσο αγάπη έχετε ξεκινήσει.

    Νανά Χρυσικοπούλου

Leave a Reply

Αναγνωστικά αρχαίων
Αρχαίοι Έλληνες Συγγραφείς
Νεοελληνικά Αναγνώσματα
Ομηρικά Έπη
Χρηστομάθεια